Ceremonin

En namngivning kan formas hur som helst och vara precis så informell eller formell som man önskar. Här är ett förslag på hur en namngivningsceremoni kan gå till. Lägg till, plocka bort, stuva om och blanda efter eget tyckte och smak. Det viktigaste i namngivningen är att känslorna och kärleken för barnet lyfts fram, det väger tyngre än att följa en strikt ordning. Vad du än väljer att inkludera i barnets namngivning kommer det att göra den mer personlig, meningsfull och minnesvärd. Ett tips är dock att ha en tydlig början, ordning och slut på ceremonin för att underlätta för gästerna att hänga med. Dela gärna ut ett program för att göra det ännu tydligare. Finns det äldre syskon till barnet som skall namnges är det trevligt att inkludera dem i ceremonin på något sätt.

Tidsåtgång
Hur lång tid en namngivning tar varierar ju självklart men tänk igenom detta när du planerar hur ceremonin ska gå till så att det inte blir allt för långdraget. Att hålla ceremonin kring 20-30 minuter är en bra tumregel.

Plats
Det finns inga officiella namngivningsplaster utan för det mesta hålls en namngivning hemma hos familjen. Kanske i trädgården om den äger rum under sommarmånaderna, eller i någon slags samlingslokal. Varför inte på stranden eller i en vacker park? Hitta en plats/lokal som är stor nog att rymma det antal gäster som kommer och som lämnar utrymme för exempelvis musiker om du tänker engagera en sådan.

Förrättare
Vissa kommuner tillhandahåller namngivningsförrättare att hålla i ceremonin, men tycker du att detta blir för högtidligt kan ju samma uppdrag ges till någon vän eller släkting som du anser är lämplig. Vill man ha det ännu lite mer informellt kan man ju givetvis agera förrättare själv. Det kan dock vara skönt att ha med en annan person som hjälper till att hålla i den röda tråden. Det blir också lättare att fokusera på din roll som förälder då.

Välkomnande
Den person som valts ut att hålla i ceremonin välkomnar gästerna och ger kanske en liten introduktion till namngivningsceremonin genom att tala om vikten av ett namn och vad det används till. Ett ljus kan tändas som en symbol för att ceremonin har startat.

Namnkungörelse
Att kungöra vilka namn som valts åt barnet är ju en ganska självklar bit i ceremonin, men det går att göra denna del mer eller mindre detaljrik. Antingen berättar man bara vilka namn som valts, eller så fördjupar man sig och talar om namnens betydelse, varför man valde just dessa namn, statistik på hur många i Sverige som bär namnen och så vidare. Kanske vill man skriva upp namnen på en namntavla under tiden. Fakta om namn finns bland annat på Svenska namn.

Föräldralöften
Ta tillfället i akt att deklarera din kärlek för ditt underbara lilla barn. Låt känslorna som finns i ditt hjärta komma fram och avge kanske ett löfte eller en deklaration om dina förhoppningar och önskningar för barnet och dess framtid. Beroende på vad du väljer att dela med dig av så kan detta inslag vara kort och koncist eller kanske till och med utgöra merparten av ceremonin. Tips på löften att avge finner du under dikter.

Faddrar
Om man har valt faddrar till barnet blir utnämnandet av dessa en del av ceremonin. Utnämnandet kan göras på många olika sätt. Kanske får de ett fadderbrev eller en gåva, eller så deltar de genom att läsa en dikt/text/egenkomponerat tal. Faddrarna kan även avge någon typ av löfte. Mer om faddrar kan du läsa här.

Texter
Ett trevligt inslag i en namngivningsceremoni kan vara att läsa en liten text. Det kan vara en passage ur Nalle Puh, visdomsord av Dalai Lama eller varför inte något du skrivit själv. Valen är oändliga, det viktiga är att du väljer något som betyder något för dig.

Dikter
Uppläsning av en dikt är ett mer eller mindre obligatoriskt inslag i namngivningsceremonin. Diktens ton kan variera och även här valen ändlösa. Allvarlig, lekfull, rolig eller finurlig. Vilken sorts dikt du än väljer så välj med hjärtat. Här finns ett urval av vackra, roliga och stämningsfulla dikter att välja bland.

Musik
Ett vackert musikstycke förgyller ceremonin. Spela en sång direkt från CD eller engagera en släkting, vän eller professionell musiker för att framföra ett stycke. Varför inte sätta ihop en liten barnkör av vänners och släktingars barn? Alternativt så sjunger gästerna något gemensamt. Fördelen med allsång är att det är ett bra sätt att engagera gästerna. Nackdelen kan vara att folk inte vågar ta i, och att det därför kan bli lite mjäkigt. Väljer man allsång i ceremonin kan det vara bra att någon som man vet har stark stämma som leder de övriga i sången. Förslag på sånger att inkludera i ceremonin finns här.

Roliga inslag
Pricken över i:et i ceremonin blir kanske att ta med något av de roliga och lekfulla inslag och aktiviteter som du finner exempel på här.