Roliga inslag

Blomsterkrans/smycke
Att sätta en vacker blomsterkrans på barnets huvud eller hänga ett smycke om dess hals kan vara ett fint sätt att antingen inleda ceremonin med, som ett sätt att välkomna barnet, eller att befästa att ceremonin ägt rum, som ett avslut.

Gästbok/minnesbok
Köp en fin anteckningsbok som får fungera som gästbok där gästerna skriver små hälsningar och visdomsord till barnet. De kan skriva något valfritt eller hålla sig till ämnen som bestämts i förväg. Exempel på ämnen är:

Namn:
Så här känner jag dig:
Mitt första minne av dig:
Det här tror jag du kommer bli när du blir stor:
Det här gav jag dig i namngivningspresent:
Bästa rådet inför framtiden:

Vill du ha en bok som mera skall vara ett minne av namngivningsdagen finns till exempel Min dopdag eller Min första gästbok. Eller varför inte beställa en alldeles egenkomponerad fotobok i efterhand, kanske från ICAFoto. Fler idéer på kreativa gästböcker finns här.

Photo Booth
En rolig variant av gästbok är att sätta upp en Photo Booth och därigenom på bild föreviga de närvarande gästerna. Här används traditionellt skojig rekvisita och/eller ramar. För mer inspiration kring att skapa en Photo Booth, se här.

Videoinspelning
Ytterligare en variant av en gästbok är att spela in en videohälsning från alla gäster. Videon kan sedan till exempel spelas upp på barnets 18-årsdag.

Signaturer från gästerna
Att be gästerna att med permanent penna signera ett föremål är ett annat roligt sätt att bevara minnet av vilka som kom på namngivningen. Det kan till exempel vara ett gosedjur som införskaffats särskilt för tillfället, en body/T-shirt i den storlek barnet har vid namngivningstillfället eller ett foto av barnet som sedan ramas in. För mer inspiration klicka här.

Historiska fakta
Att nämna viktiga händelser genom historien som skedde på den dag då barnet föddes eller på den dag då namngivningen äger rum kan vara ett spännande och allmänbildande inslag.

Stjärntecken
Berätta om barnets stjärntecken för gästerna.

Bildspel
Bjud gästerna på ett bildspel med bilder på barnet. Bildspelet kan antingen inkluderas i ceremonin eller till exempel rulla löpande för gästerna att titta på medan de fikar efteråt.

Fototavla
En tavla med foton på barnets nära och kära ställs fram som en hyllning till familj- och vänskapsband.

De fyra elementen
Ett populärt inslag är att införliva de fyra elementen jord, eld, vatten och luft i ceremonin. Detta kan göras genom att doppa barnets händer i vatten, sätta fötterna mot jorden, tända ett ljus och blåsa på barnet. När föräldrarna tänder ljuset kan de önska något för sitt barn. Kanske avlägger de ett löfte om att de varje gång de tänder ett ljus skall bli påminda om vilket mirakel det lilla barnet verkligen är.

Blomblad/glitter
Strö blomblad eller glitter över barnet som ett sätt att välsigna det. Se dock till att det är giftfritt glitter.

Hand- och fotavtryck
Blir ett trevligt minne för livet, både av namngivningsdagen och av de pyttesmå, söta händerna och fötterna.

Tidskapsel
Gör en tidskapsel till barnet att öppna om till exempel 20 år. Inkludera en dagstidning, foton, brev och andra tidsaktuella minnesting. Det kan vara fint att lägga med något symboliskt, till exempel mynt för rikedom och framgång, stenar från en vacker strand för att barnet alltid skall ha en speciell plats att komma till, en hästsko för tur eller ett pressad blad för att barnet skall lära sig uppskatta naturen.

Plantera ett träd
Att plantera ett träd till barnets ära blir ett vackert minne för livet då trädet växer sig starkare och större för varje år.

Tipspromenad
En liten tipspromenad med frågor om den lilla guldklimpen är en bra aktivitet. Exempel på frågor kan vara vilket barnets stjärntecken är, födelsevikt, födelselängd, vilken tid och på vilken veckodag barnet föddes, vad skulle barnet ha fått för namn om det inte blivit en flicka/pojke och så vidare.

Släppa ballonger/lyktor
Det här inslaget kan vara fint att till exempel avsluta ceremonin med. Lyktor gör sig ju kanske bäst om det är mörkt medan ballonger funkar bättre i dagsljus.